UNIT4EuroMoversPC WareESMEPlanning ITSDB GroepOKITENTE NV
HerstelHotel DE KIMErnst&YoungConQuaestorPGGMOKIGulimexVolker WesselsMercuri UrvalIMTECHCapGemini

• Cornelis Boersma: preventie gaat niet ver genoeg

Er moet een meer visionaire kijk komen op preventie om ervoor te zorgen dat de zorg ook in de toekomst nog houdbaar is. Nu ontstaan de problemen van de toekomst, benadrukt Cornelis Boersma, hoogleraar Duurzame zorg en Innovatie aan de Open Universiteit, voorafgaand aan zijn oratie. Hij pleit voor een proactieve houding om ziektes te voorkomen.

• Week 42: coronamutant, mondkapjesplicht & long covid

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

• Aantal nieuwe coronagevallen stijgt verder naar bijna 6000

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 5903 nieuw bevestigde coronagevallen geteld. Dat is alweer een fikse stijging ten opzichte van een dag eerder, toen het er volgens het inmiddels gecorrigeerde aantal 5203 waren.

• Personeel actief begeleiden richting een baan in de zorg

Personeel opleiden en begeleiden richting een nieuwe functie in de zorg. Het klinkt logisch, maar met de huidige tekorten in de zorgsector in het achterhoofd, is het nog niet zomaar gedaan. Ziekenhuizen en zorgcentra dienen te investeren in de opleiding, terwijl het vaste personeel tijd vrijmaakt voor de begeleiding. Dit heeft als gevolg dat de productiviteit op de werkvloer kan teruglopen, en dat is met een lage bezetting natuurlijk ongewenst. Hoe kunnen zorginstellingen de kwaliteit van de zorg waarborgen en tegelijk nieuw personeel begeleiden naar een baan in de zorg?

• Marktpartijen faalden bij faillissement MC-ziekenhuizen, VWS had geen plan B

Het ministerie van VWS vond dat de markt zijn werk moest doen bij het faillissement van de MC-ziekenhuizen. Maar toen marktpartijen faalden was er geen plan B.

• Val MC-ziekenhuizen was voorzien bij top VWS

Het beeld dat de top van VWS werd overvallen door het faillissement van de MC-ziekenhuizen klopt niet. Dat blijkt uit onderzoek van Zorgvisie op basis van een WOB-verzoek.

• Marie-Claire van Hek: ‘De oplossing zit vaak in kunstvormen’

Het begon met een theatervoorstelling om het meerjarenbeleid van AxionContinu naar de werkvloer te vertalen, maar ontplooide zich al snel tot een breed kunstprogramma. Bestuurder Marie-Claire van Hek en projectleider Joyce Vlaming vertellen in de serie Kunstzinnig over de randvoorwaarden van een bestendig kunstprogramma en hoe kunstvormen een oplossing bieden voor complexe vraagstukken.

• Weer volle bescherming tegen corona na derde vaccinatie met Pfizer

Een boostershot met het vaccin van Pfizer/BioNTech zorgt ervoor dat de bescherming tegen Covid-19 weer volledig is, zeggen beide bedrijven op grond van een grote studie.

• Bijna 120 nieuwe Covid-patiënten op verpleegafdelingen

De verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen namen afgelopen etmaal 118 nieuwe mensen met een coronabesmetting op. Het is voor het eerst sinds eind juli dat het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen op één dag 100 of hoger is.

• Plantaardige kazen verschillen enorm in gezondheid

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat plantaardige kazen, op basis van noten of kokosvet, enorm verschillen in de gezondheid. Zo zijn de kazen op basis van amandelen, cashew of macadamia’s gezonder dan de kazen met kokosvet, waar volgens de Consumentenbond veel ongezonde verzadigde vetten in zitten. Dit meldt de vereniging die opkomt voor de belangen van consumenten.