UNIT4EuroMoversPC WareESMEPlanning ITSDB GroepOKITENTE NV
HerstelHotel DE KIMErnst&YoungConQuaestorPGGMOKIGulimexVolker WesselsMercuri UrvalIMTECHCapGemini

• Maatschappelijke dialoog laatste levensfase van start

Denkt u wel eens na over doodgaan? Of over oud worden? We hebben het er eigenlijk niet zo vaak over. Vreemd eigenlijk, want we weten dat het onvermijdelijk is en dat je er ineens mee te maken kan krijgen. Vaak stellen we het gesprek over ouderdom, kwetsbaar of ziek zijn,Leer meer → Het bericht Maatschappelijke dialoog laatste levensfase van start verscheen eerst op Atlas van Zorg en Hulp .

• Afspraken voor minder regeldruk in de geestelijke gezondheidszorg

Zorgverzekeraars en ggz-aanbieders hebben, samen met het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Zorgautoriteit, afspraken gemaakt om de regeldruk in de geestelijke gezondheidszorg terug te dringen. Staatssecretaris Blokhuis spreekt van een “grote stap in de goede richting”. De partijen hebben vijf punten op papier gezet waarmee hetLeer meer → Het bericht Afspraken voor minder regeldruk in de geestelijke gezondheidszorg verscheen eerst op Atlas van Zorg en Hulp .

• Kwaliteit verpleeghuizen gaandeweg merkbaar en meetbaar beter

De kwaliteitsverbetering van de verpleeghuizen is goed op gang gekomen. De zorg voor ouderen in verpleeghuizen wordt merkbaar en meetbaar beter. De uitstroom van het personeel, het ziekteverzuim en de ervaren werkdruk vormen echter nog steeds een uitdaging. Dat blijkt uit de derde Voortgangsrapportage Thuis in het Verpleeghuis. In hetLeer meer → Het bericht Kwaliteit verpleeghuizen gaandeweg merkbaar en meetbaar beter verscheen eerst op Atlas van Zorg en Hulp .

• Per 1 januari 2020: Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) geldt vanaf 1 januari 2020. Deze wet vervangt de huidige wet Bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz) en regelt de rechten van mensen die te maken hebben met verplichte zorg in de GGz. Als iemand een ernstige psychische aandoening heeft, dan kan hij ofLeer meer → Het bericht Per 1 januari 2020: Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg verscheen eerst op Atlas van Zorg en Hulp .

• Langdurige zorg vaker thuis

In 2018 maakten 278 duizend personen gebruik van zorg op grond van de Wet langdurige zorg, 5 procent meer dan bij de invoering van deze wet in 2015. Alleen het aantal cliënten met zorg thuis nam toe, het aantal cliënten met zorg en verblijf daalde juist licht. Dat maakt hetLeer meer → Het bericht Langdurige zorg vaker thuis verscheen eerst op Atlas van Zorg en Hulp .

• Werkende ouder en partner met zorgindicatie krijgen recht op kinderopvangtoeslag

Het kabinet breidt het recht op kinderopvangtoeslag uit voor huishoudens waarin de ene partner werkt en de andere partner een permanente zorgindicatie heeft in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz).  Dit staat in de Verzamelwet Kinderopvang die staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) openstelt voor internetconsultatie. OudersLeer meer → Het bericht Werkende ouder en partner met zorgindicatie krijgen recht op kinderopvangtoeslag verscheen eerst op Atlas van Zorg en Hulp .

• Invoering abonnementstarief Wmo 2020

Op 1 januari 2020 wordt het abonnementstarief definitief van kracht. Dit is een vast tarief voor de eigen bijdragen aan Wmo-voorzieningen. In 2020 betaalt iedereen maximaal € 19,- per maand. Het CAK kijkt bij het bepalen van de eigen bijdrage dan niet meer naar inkomen, vermogen en de hoeveelheid hulpLeer meer → Het bericht Invoering abonnementstarief Wmo 2020 verscheen eerst op Atlas van Zorg en Hulp .

• Intensivering aanpak dementie

Het aantal mensen met dementie groeit snel, met ingrijpende gevolgen voor patiënten zelf, hun omgeving en de samenleving. Dat vraagt om een intensieve en gecoördineerde aanpak. In vervolg op het Deltaplan Dementie – dat in 2020 afloopt – kondigt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een nieuweLeer meer → Het bericht Intensivering aanpak dementie verscheen eerst op Atlas van Zorg en Hulp .

• Negatieve rente kost zorginstellingen extra geld

Ziekenhuizen, gehandicaptenzorgorganisaties en consultatiebureaus zijn tienduizenden euro’s per jaar kwijt aan negatieve rente. Dat meldt de Volkskrant.

• Steeds meer sterfgevallen door valpartij

Het aantal mensen dat overlijdt als gevolg van een val blijft toenemen. In 2018 gebeurde dit zo’n 4600 keer, bijna 600 meer dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).