UNIT4EuroMoversPC WareESMEPlanning ITSDB GroepOKITENTE NV
HerstelHotel DE KIMErnst&YoungConQuaestorPGGMOKIGulimexVolker WesselsMercuri UrvalIMTECHCapGemini

• ‘Eet zo min mogelijk zelf gevangen vis uit de Westerschelde'

Het RIVM heeft berekend hoe vaak hobbyvissers producten uit de Westerschelde kunnen eten zonder hierdoor teveel PFAS binnen te krijgen. Het gaat daarbij om vis, garnalen, oesters, mosselen en de zeegroente lamsoor. Het is belangrijk om, behalve lamsoor, deze producten zo min mogelijk te eten, stellen onderzoekers. Dat komt omdat ze veel PFAS bevatten. Het eten van producten uit de Westerschelde draagt extra bij aan de al hoge PFAS-blootstelling via andere bronnen in Nederland. Dit meldt het RIVM.

• ‘Eet zo min mogelijk zelf gevangen vis, garnalen en oesters uit de Westerschelde'

• Urgentie aanpak van overgewicht bij kinderen groot

Opnieuw is het aantal basisschoolkinderen met overgewicht gestegen. In 2020 was 13% zwaarder dan gezond voor ze was; in 2021 was maar liefst 15,5% van de 4- tot 12-jarigen te zwaar. En bijna 16% van de 12 tot 16-jarigen heeft overgewicht. Dat heeft gevolgen voor hun psychische en fysieke gezondheid nu, maar ook later. Dat meldt ANP Expert Support.

• Erasmus MC onderzoekt genetische therapie voor Angelman-syndroom

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een primeur. Ze zijn de eersten die een genetische therapie onderzoeken voor het Angelman syndroom, een aangeboren ontwikkelingsstoornis. In 2023 verwachten ze resultaten. "De hele wereld kijkt naar ons." Dat meldt het Eramus MC.

• Individueel gedrag bepalende voorwaarde bloed- en plasmadonatie MSM

Vanaf 1 januari 2023 moet het voor alle mannen die seks hebben met mannen (MSM) mogelijk worden bloed- en plasmadonor te zijn. Dat laat minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid weten. Op dit moment is bloed- en plasmadonatie alleen mogelijk voor MSM die een vaste relatie hebben of langer dan 4 maanden niet seksueel actief zijn. Dit meldt Rijksoverheid.

• Vaccinatiegraad tegen corona lager dan gedacht na nieuwe berekening

Het percentage mensen dat zich in Nederland heeft laten vaccineren tegen het coronavirus is iets lager dan gedacht. De vaccinatiegraad is dinsdag opnieuw berekend op basis van nieuwe gegevens. Zo tellen gevaccineerde mensen die zijn overleden of geëmigreerd niet meer mee in de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut noemt dat een "optimalisatieslag".

• Opening tentoonstelling ‘Joodse artsen en de Holocaust’ Flevoziekenhuis Almere

Dinsdag 24 mei opende KNMG-voorzitter René Héman de tentoonstelling ‘Joodse artsen en de Holocaust’ bij het Flevoziekenhuis in Almere. Hier staat de tentoonstelling tot 3 juni.

• Vorige week minder dan 7500 positieve coronatests

Het aantal positieve coronatests is de afgelopen week opnieuw gedaald. In de afgelopen week zijn 7456 positieve tests bevestigd en geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zeven dagen eerder kwam het weektotaal uit op 8372 positieve tests. De week daarvoor waren het er ruim 10.000.

• Eerste Kamer verwerpt D66-initiatief vaccinaties kinderopvangcentra

Een initiatiefwetsvoorstel van D66 om kinderopvangcentra het recht te geven om kinderen die niet zijn gevaccineerd tegen kinderziektes te weigeren, is gestrand in de Eerste Kamer. Doel van het voorstel was om de kindercentra veiliger te maken voor de gezondheid van kinderen. Alleen D66 stemde voor het eigen voorstel, dat begin 2020 nog met ruime meerderheid in de Tweede Kamer was aangenomen. Dat was vlak voordat de coronapandemie uitbrak.

• Ministerie zal zich niet meer in OMT-adviezen mengen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zal de corona-adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) voortaan niet meer beoordelen voordat ze naar buiten komen. Dat heeft minister Ernst Kuipers toegezegd in de Tweede Kamer. Hij nam tijdens een debat over de bemoeienis van zijn ministerie bij de adviezen een suggestie van SP'er Maarten Hijink van deze strekking over. De Kamer wil verder dat de minister ook adviezen over de maatschappelijke impact zwaar laat meewegen.